събота, 9 януари 2010 г.






Едно романтично цветно отклонение.Това са няколко цветенца от Филипините.Може би малко странни за нас,но красиви като всяко друго цвете.Снимките са от дъщеря ми.Има още много и разнообразни в албумите и във Face book-Zhivka Petrakieva.

Тези може би не представляват интерес за широката публика.Но по причина професията ми,се налага често да ги преглеждам,както и доста други от този род.Затова реших,че е справедливо към самите книги,да представя и тях.

вторник, 5 януари 2010 г.


От време на време обичам да чета нещо по-леко.Обичам също да препрочитам някои книги.Обичам да чета руски и френски книги в оригинал,ако е възможно.Така поддържам форма.Ето пример за всичко това-''Двадесет години по-късно'' от А.Дюма.


Това,което чета сега е ''Загадъчната аура на Русия'' от Ернст Мулдашев.Тази книга е по-различна от предишните,в които описва експедициите си.Това са на пръв поглед разхвърляни размисли,коментари,спомени,социални експерименти.Тук той прави опит да проанализира миналото и настоящето на Русия.Лайтмотив се явяват размишленията върху жизнените ценности на съвременните руснаци.А самият му изказ сякаш опиянява.Чета я с голямо наслаждение.

Самата книга е пример за това ,как трябва да изглежда една книга.В това отношение руснаците не смъкнаха гарда,за разлика от нас.

Освен това е много ценна за мен,защото ми е подарък от дъщеря ми и с автограф от самия Мулдашев.
А книгата ,която последно прочетох и мислех да започна с нея е ''Черната кутия'' от Амос Оз,който е бил номиниран за Нобелова награда.Написана е в епистоларен стил.Много добро представяне на сложните процеси,взаимоотношения и контрасти в Израел от 70-те години.Чете се на един дъх.Нямам снимка,защото не е моя и вече я върнах.

Горещо я препоръчвам!

Книгите


Създадох този блог,за да споделям хобитата си.До скоро не бях осъзнала,че четенето е моето най-старо хоби.То просто се е превърнало в моя същност,нещо толкова естествено,почти физиологично необходимо.
Мислех да започна серийката с книгите ,с тази,която току-що завърших.Но преди малко във Фейс бук попаднах на разговор за извънземните.Затова реших да започна с една поредица от книги,която е свързана с тая тема.Става дума за ''Хрониките на земята'' от Зекария Сичин.Теорията му нашумя едва преди година-две.И не може да се разкаже накратко.За мен цялата поредица беше много увлекателна,при целият ми скептицизъм ,звучи доста убедително.Но същественото не е дали има извънземни,дали тази теория е вярна.Важното е,че в книгите има много интересни факти от човешката история,при това предадени от корифей в областта си.На снимката е една от шестте,другите са из приятелите ми.Втората до нея-''Завръщане към Битие'' е писана доста по-късно.В нея авторът описва научни открития от ново време,които са извършени след написването на ''Хрониките...'' и потвърждават някои негови схващания.Освен това става дума за знания,които са били известни на древните хора,а по-късно загубени и сега преоткрити.
Наистина увлекателно.